Ατομική & Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Συμβουλευτική γονέων
Όταν αναφερόμαστε στη συμβουλευτική γονέων εννοούμε την υποστήριξη που παρέχει ένας Ειδικός Ψυχικής Υγείας στους γονείς/φροντιστές ή όποιο άλλο πρόσωπο έχει αναλάβει την ανατροφή ενός παιδιού, ως προς το γονεϊκό τους ρόλο. Σε σχέση με την ψυχοθεραπεία είναι μια περισσότερο πρακτικά προσανατολισμένη συζήτηση και είναι επικεντρωμένη στο πώς οι γονείς μπορούν να κάνουν τα παιδιά/εφήβους να αισθάνονται ασφάλεια. Προσπαθούμε να απαντάμε σε σημαντικά και άμεσα ερωτήματα, όπως το ερώτημα “πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου μέσα από τη σχέση μας;”. Στόχος αποτελεί η δημιουργία ενός δεσμού εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων & την ενίσχυση της θετικής αυτοεικόνας του παιδιού, την εκμάθηση των ορίων και την εδραίωση μιας συμμαχίας για την ομαλή λειτουργία του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι μία προσέγγιση που εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ τριών παραγόντων: Σκέψη – Συναίσθημα Συμπεριφορά. Αναπτύχθηκε από τον Aaron T. Beck στις αρχές του 1960 ως ένα δομημένο μοντέλο ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Βασική αρχή της είναι η ύπαρξη Αυτόματων Δυσλειτουργικών Σκέψεων (ΑΑΣ), οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ορισμένα συναισθήματα, τα οποία επιφέρουν σωματικές αντιδράσεις, οι οποίες μας οδηγούν σε συγκεκριμένες (μη λειτουργικές) συμπεριφορές ως προσπάθεια αποφυγής – διαχείρισης της δυσφορίας. Όλα αυτά εξηγούνται μέσα από τον φαύλο κύκλο των «4 Σ»: Σκέψη – Συναίσθημα – Σωματική Αντίδραση – Συμπεριφορά.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ΓΣΘ;
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας.
Πρόκειται για μία δομημένη θεραπευτική προσέγγιση με ξεκάθαρους στόχους.
Είναι μία βραχυπρόθεσμη θεραπευτική προσέγγιση.
Εστιάζει στο παρόν (με τις απαραίτητες διερευνητικές αναδρομές στο παρελθόν).
Η εργασία έγκειται πάνω στο γνωσιακό τρίγωνο: Σκέψη – Συναίσθημα – Συμπεριφορά (τροποποίηση δυσλειτουργικής σκέψης > υιοθέτηση πιο λειτουργικής συμπεριφοράς).
Γίνεται χρήση θεραπευτικής ατζέντας με σκοπό την ιεράρχηση των ζητημάτων προς συζήτηση και επίλυση και την έμφαση στα θέματα που απασχολούν περισσότερο το θεραπευόμενο.
Συνήθως, το θεραπευτικό πλάνο περιλαμβάνει από 15-25 συναντήσεις (αν και αρκετά συχνά αυτές μπορούν να αυξηθούν, αναλόγως του αιτήματος και του θεραπευτικού πλάνου).
Η χρονική διάρκεια μίας συνεδρίας κυμαίνεται μεταξύ 45-50′ αναλόγως των ζητημάτων προς συζήτηση.
Η ΓΣΘ στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή.
Πρόκειται για μία θεραπεία που μας βάζει να δουλέψουμε πρακτικά με τον εαυτό μας μέσω ασκήσεων τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όσο και με «ασκήσεις για το σπίτι» (homeworks).
Στόχος κάθε συνεδρίας: η ανακούφιση και η υιοθέτηση ενός ακόμη βήματος προς την τροποποίηση της συμπεριφοράς.
Σε τι είδους ζητήματα ενδείκνυται η επιλογή της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας;
Διαχείριση άγχους,
Διαχείριση κρίσεων πανικού,
Διαχείριση φοβιών,
Κατάθλιψη,
Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής,
Άγχος Υγείας,
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Αγοραφοβία / Διαταραχή Πανικού,
Κοινωνική φοβία,
Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες,
Προβλήματα κόπωσης,
Φόβος εγκατάλειψης,
Προβλήματα συναναστροφής/σχέσεων,
Διαχείριση θυμού/νευρικότητας,
Κατάχρηση ουσιών, αλκοόλ, τσιγάρου,
Διαταραχές ύπνου,
Ψυχωτικές Διαταραχές,
Διαταραχές προσωπικότητας,
Διπολική (Μανιο-καταθλιπτική) Διαταραχή.
Μπορείτε να βρίσκεστε οπουδήποτε, φορώντας οτιδήποτε, απλώς έχοντας σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα κινητό.
Τηρείται το απόρρητο και από τις δύο μεριές (με την προϋπόθεση, ότι βρίσκεστε μόνοι σας στο χώρο που επιλέγετε να μείνετε για τη συνεδρία σας).
Εξοικονομείτε χρόνο. Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε χρόνο για τη μεταφορά σας στο γραφείο του ειδικού.
Έχετε την επιλογή να επιλέγετε ένα χώρο που αισθάνεστε άνετα και ασφαλείς (π.χ. σπίτι, δωμάτιο, πάρκο κλπ).
Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά και άμεσα.
Μπορείτε να διατηρήσετε ιδιωτικότητα. Αρκετοί θεραπευόμενοι επιλέγουν να διατηρούν κλειστή την κάμερα (τουλάχιστον στην αρχή) μέχρι να αισθανθούν περισσότερη άνεση.
Η επαφή με το θεραπευτή παραμένει ίδια, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά.
Η διεξαγωγή της Online συνάντησης ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ακύρωσης, καθώς τα ραντεβού μπορούν να προγραμματιστούν σε μέρα και ώρα που εξυπηρετεί να είστε σε μέρος που θα είστε μόνοι.
Σε περίπτωση μετακόμισης δεν χρειάζεται να αλλάξετε θεραπευτή/τρια. Οι συναντήσεις σας μπορούν να συνεχιστούν ακόμη κι αν μετακομίσετε στο εξωτερικό (περιορισμοί διαφοράς ώρας).
Προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές θεραπευτή, καθώς δεν περιορίζεστε στους θεραπευτές που υπάρχουν κοντά σας.
Η ψυχοθεραπεία λειτουργεί έναντι της φαρμακοθεραπείας;
Αναλόγως το αίτημα παραπομπής και την ένταση των συμπτωμάτων, η Ψυχοθεραπεία συχνά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά με φυσική διαχείριση των συμπτωμάτων ή συνδυαστικά με την φαρμακοθεραπεία και τη σταδιακή αποκλιμάκωση της λήψης της αγωγής, πάντα σε συνεργασία με το θεράποντα Ψυχίατρο για την αποτελεσματικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.
© Copyright 2025 | Τσαρδούλια Αγγελική Ψυχολόγος ΕΚΠΑ